Weer sterft er een Iraanse politieke gevangene door weigering van medische zorg

Mehdi Salehi

De Iraanse politieke gevangene Mehdi Salehi stierf in de Homayounshahr-gevangenis nadat de autoriteiten hem medische zorg hadden geweigerd
De Iraanse politieke gevangene Mehdi Salehi, 36, stierf op 14 april onder verdachte omstandigheden in de Homayunshahr-gevangenis, Isfahan.
Salehi werd in januari 2018 tijdens protesten tegen het regime, gearresteerd in zijn geboorteplaats Yazdanshahr in Isfahan, toen hij een demonstrant hielp die was neergeschoten door veiligheidstroepen. Volgens berichten schoten veiligheidstroepen Salehi met kogelgeweren neer op het moment van zijn arrestatie.
Salehi en vier andere demonstranten werden in februari 2020 ter dood veroordeeld door de Tweede Afdeling van het Revolutionaire Hof van Isfahan op beschuldiging van Moharebeh, of 'vijandschap tegen God', een valse aanklacht die het regime gebruikt tegen dissidenten.
In december 2021 werd Salehi vanwege hartproblemen naar de gevangeniskliniek gebracht. Hij kreeg een injectie met een medicijn waardoor zijn toestand verslechterde. De gevangenisautoriteiten lieten hem niet direct naar een ziekenhuis buiten de gevangenis overbrengen . Als gevolg hiervan kreeg hij op weg naar het ziekenhuis een herseninfarct en kwam later in een coma terecht. zijn familie kreeg geen toestemming van de gevangenisautoriteiten om hem na het incident te bezoeken.
Na Salehi's dood op 14 april vertelde zijn familie op een mensenrechtenwebsite dat de gevangenisautoriteiten hem medische zorg bleven weigeren. De regime-autoriteiten wilden de familie ook geen duidelijke uitleg geven over de omstandigheden van zijn dood. Salehi werd op 15 april onder aanwezigheid van veiligheidstroepen met zware beperkende maatregelen begraven
In een verklaring werd een beroep gedaan op de Verenigde Naties om “een internationale onderzoeksmissie te vormen om de dood van de politieke gevangene Mehdi Salehi en andere gevangenen te onderzoeken die zijn doodgemarteld of onder verdachte omstandigheden om het leven zijn gekomen.”


Salehi is niet de eerste politieke gevangene die in de Iraanse gevangenissen is omgekomen door gebrek aan medische zorg. In januari stierf de beroemde dissidente dichter en politieke gevangene Baktash Abtin in de Evin-gevangenis in Teheran nadat hem medische zorg was geweigerd.
In februari 2021 stierf Behnam Mahjoubi, een Iraanse derwisj in de Evin-gevangenis, door gebrek aan medische zorg. Mahjoubi werd in 2018 gearresteerd tijdens protesten door Gonabadi-derwisjen in Teheran en veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en twee jaar verbod op deelname aan politieke partijen en verenigingen omdat hij werd beschuldigd van "vereniging en samenzwering tegen de nationale veiligheid door deelname aan een illegale bijeenkomst".
Volgens een onderzoek van Amnesty International zijn sinds 2010 bijna honderd gevangenen in de gevangenissen van Iran omgekomen als gevolg van het opzettelijke onthouden van medische zorg.

“Iraanse gevangenisfunctionarissen begaan schokkende schendingen van het recht op leven door opzettelijk levensreddende gezondheidszorg aan zieke gevangenen te ontzeggen en te weigeren onderzoek te doen naar en verantwoording af te leggen voor onwettige sterfgevallen in hechtenis”, waarschuwde Amnesty International.
Voormalige politieke gevangenen waarschuwden ook op hun sociale media-accounts dat de zaak van Salehi geen toeval is en het kenmerk heeft van het opzettelijke vermoorden van gevangenen door het regime in zijn gevangenissen.
In een videoboodschap aan de moeder van Mehdi Salehi zei de moeder van Behnam Mahjoubi: “Net als mijn Behnam heeft alleen de dood jouw Mehdi uit de gevangenis bevrijd. Uitspraken als: medische vergiftiging, verkeerde medicatie of verkeerde injectie, zijn heel bekend. Er was geen sprake van fouten. Dit zijn allemaal moorden met voorbedachten rade. Dit is een scenario om onze onschuldige kinderen in de gevangenis te doden. De autoriteiten moeten verantwoordelijk worden gehouden en we zullen gerechtigheid zoeken voor de onrechtvaardige dood van onze kinderen."
Andere rapporten geven aan dat het regime dergelijke tactieken blijft gebruiken tegen politieke gevangenen. Een recent voorbeeld is een politieke gevangene Fatemeh Mosanna, die verlof kreeg uit de Evin-gevangenis voor de behandeling van ernstige colitis ulcerosa en leverproblemen. Ze werd gedwongen terug te keren naar de gevangenis voordat ze medische zorg kreeg. Artsen zeggen dat haar toestand zal verslechteren als ze niet wordt behandeld, en het kan haar gezondheid en leven bedreigen