Ze Hebben de zoon vermoord en de vader gevangengezet amdat hij gerechtigheid voor zijn zoon zocht

Op woensdag 22 mei is de politieke gevangene Mashallah Karami, de vader van de voor de vrijheid omgekomen Mohammad Mehdi Karami, door de Revolutionaire Rechtbank veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf. Volgens de uitspraak die op 21 mei 2024 in de gevangenis aan de heer Karami werd medegedeeld, is hij veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf. Volgens het vonnis van de tweede kamer van de Revolutionaire Rechtbank van Karaj, is de politieke gevangene Mashallah Karami veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf wegens de beschuldiging van samenzwering en bijeenkomen met de bedoeling om misdaden tegen de nationale veiligheid te plegen, en tot 1 jaar gevangenisstraf wegens propaganda tegen het regime.

De politieke gevangene Mashallah Karami is de vader van de overleden Mohammad Mehdi Karami, die in 2022 werd geëxecuteerd. Mashallah Karami is sinds 22 augustus 2023 door veiligheidstroepen gearresteerd. Zijn familie was maandenlang niet op de hoogte van zijn verblijfplaats.

Vernietiging en verbranding van de medailles en herinneringsplaten van Mohammad Mehdi Karami: Bij de laatste inval van agenten in de woning van de heer Mashallah Karami hebben de agenten, na de vernietiging van het huis en de kast met de herinneringen van Mohammad Mehdi, alle spullen, medailles en herinneringsplaten vernield en de kleren van Mohammad Mehdi verbrand. Vanwege de druk op dit gezin zijn de echtgenote en het kind van de heer Karami gedwongen hun huis te verlaten en naar een onbekende locatie te verhuizen.

Mohammad Mehdi Karami en Mohammad Hosseini behoorden tot de verdachten in de zaak van de veertigste dag van de overleden Hadis Najafi en werden in een oneerlijke rechtszaak ter dood veroordeeld. Hun doodvonnissen werden op 7 januari 2023 voltrokken.

Volgens veel juristen en mensenrechtenactivisten was het proces tegen Mohammad Mehdi Karami en Mohammad Hosseini gehaast en oneerlijk, en wordt de door de rechter uitgesproken straf betwist. De heer Karami kwam na de executie van zijn zoon in protest en werd een van de symbolen van gerechtigheid voor de families van geëxecuteerden.