Zeinab Jalalian in erbarmelijke gezondheidstoestand na besmetting met Covid-19

Zeijab Jalalian, stichting van de familieleden

Berichten uit de Centrale Gevangenis van Yazd melden erbarmelijke gezondheidstoestand van Koerdische politieke gevangene Zeinab Jalalian na besmetting met Covid-19.
Zeinab Jalalian, die nu haar 14e jaar van haar levenslange gevangenisstraf uitzit, lijdt aan kortademigheid en zware hoestbuien nadat ze Covid-19 opliep in de gevangenis van Qarchak. Haar astma-aandoening heeft haar toestand verder verslechterd.
Het Ministerie van Inlichtingen stond niet toe dat zij in een burgerziekenhuis werd behandeld en zelfs de meest elementaire medische zorg werd haar in de gevangenis van Yazd ontzegd.
Een bron dicht bij deze gevangene zei dat ondervragers van het Ministerie van Inlichtingen haar onder druk zetten sinds ze illegaal werd overgebracht naar de Yazd-gevangenis op 9 november 2020. Ze heeft niet de basisrechten van een normale gevangene. Haar occasionele telefoongesprekken naar huis zijn zeer kort en ze mag niet spreken in haar moedertaal, het Koerdisch. Ook mag zij geen bezoek ontvangen.
De artsen van de apotheek van de Centrale Gevangenis van Yazd hebben Zeinab Jalalian openlijk gezegd dat zij niet over voldoende middelen beschikken om haar te verzorgen en dat zij zo spoedig mogelijk naar een burgerziekenhuis moet worden overgebracht. Maar het Ministerie van Inlichtingen heeft haar overbrenging naar het ziekenhuis verboden.