Geschiedenis

"Chahar Shanbeh Soori" of Perzisch Festival van het Vuur

Met de hulp van vuur en lichtsymbolen van het goede hopen we onze weg te vinden doorheen deze ongelukkige nacht - het einde van het jaar – tot de komst van de lengende lentedagen. Traditioneel gaat het geloof ervan uit dat de levenden op de laatste dag van het jaar door de geesten van hun voorouders bezocht worden. Veel mensen, in het bijzonder kinderen, hullen zich in spookachtige gewaden en spelen symbolisch het bezoek na.

Gelukkig Nieuwjaar!

Rond 21 maart (aanvang van de lente) vieren alle Iraniërs, in het bijzonder wij, die bijna vier decennia in ballingschap leven ver van ons geliefde vaderland Iran, nieuwe jaar genaamd NoRoez met de traditionele Haft Seen (letterlijk: de zeven S'en) tafel.

Iran: IRG verwoest historische locatie

Staatsnieuwsagentschap ISNA, 16 Juni 2015 - Mohammad Reza Ne’mati, directeur van het Provinciale Archeologische Centrum voor het Erfgoed in Teheran rapporteerde dat het historische terrein Sayade in het Firuzku gebied is verwoest door de Khatam al-Anbia Bouw Maatschappij die is aangesloten bij de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG). 

Deze archeoloog zegt dat deze terrreinen zeer oud zijn uitgaande van bewijs en documenten die verkregen zijn uit deze opgravingen.

De Poort Der Volkeren

De poort der volkeren is de belangrijkste toegangspoort van de Apadana, de grote audiëntiezaal waar de vorst zijn onderdanen ontving. Een inscriptie, die in drie talen op de muur van dit monument is gegraveerd, herinnert eraan dat men “vriendelijk moet zijn voor reizigers en dat men de cultuur van andere volkeren dient te respecteren”. 

 

NoRoez, het feest van vrede en puurheid

De Iraanse geschiedenis bestaat uit twee perioden, de periode van het Zarathustrische Iran en de periode van het Islamitische Iran, die begon in de zevende eeuw, na de Arabische invasie en de ondergang van het Sassanidische Rijk. Veel Iraanse feesten, zoals het NoRoez-feest, zijn geërfd uit de Zarathustrische periode en belichamen de optimistische filosofie van de Zarathustrische religie, in het bijzonder het idee dat God of Ahura Mazda (de Heer van Leven en Wijsheid) de mensheid heeft toegerust met een leven dat kan worden geleefd met plezier en vreugde.

De Citadel van BAM

arg-e bam 500 v.Chr. 

De citadel van Bam, 2000 jaar oud, is het grootste monument ter wereld dat uit baksteen is opgetrokken. Het ligt bovenop een heuvel, en wordt omgeven door een diepe gracht en hoge wallen, die bedoeld waren om de citadel te beschermen tegen indringers. 


Persepolis 539 v.Chr.

Persepolis bevindt zich middenin de provincie Fars (in het zuiden van Iran). De stad is ongeveer 500 jaar v.Chr. gebouwd in opdracht van Darius de Eerste. Persepolis was gedurende twee eeuwen de hoofdstad van de Achaemeniden-dynastie. Ieder jaar, bij het begin van de lente, werd men in de stad onthaald op de festiviteiten van NoRuz (het Iraanse nieuwjaarsfeest, dat op 21 maart gevierd wordt). 

Chaharshenbeh Souri

Chaharshenbeh Souri betekent de laatste dinsdagavond voor het Iraanse Nieuwjaar (No Ruz).

Velen vieren dit vuurfeest. In Iran is het verboden, maar wordt toch op veel plaatsen uitgevoerd. Ook in Nederland zie je dit op verschillende plaatsen gebeuren.

Zo’n 7000 jaar geleden verklaarde Zarathustra* het vuur heilig. Zijn denkwijze kwam neer op zuiver denken en handelen zonder kwaad te spreken.

Chiraz; Stad van dichters en bloemen

HAFEZ (1324-1391)

Hafez, grootmeester van de lyrische Perzische poëzie, werd geboren in Chiraz. Hij koos ervoor daar zijn hele leven te blijven wonen en maakte er ongeëvenaarde lofzangen over. Omdat hij de Koran helemaal uit zijn hoofd kon declameren, kreeg hij de bijnaam Hafez (hij die uit het hoofd kent). In zijn “ghazals” spreekt Havez vooral over wijn en liefde, hetzij lichamelijk, mystiek of goddelijk. In een van zijn verzen zegt hij: “Hij, wiens hart verlicht wordt door de liefde, zal het eeuwige leven hebben”. 

 

Pagina's