COVID-19 wordt humanitaire ramp in Zuidoost-Iran

Het parlementslid van het district Chabahar in Iran heeft op 30 juni gezegd dat er een "humanitaire catastrofe" zal ontstaan in de zuidoostelijke provincie Sistan en Baluchestan als de regels voor COVID-19 niet worden nageleefd.

Volgens het door de staat gerunde ISNA-nieuwsagentschap zei Moinuddin Saeedi tijdens een parlementsvergadering op 30 juni dat de provincie Sistan en Baluchestan het stadium van tragedie voorbij is en een humanitaire ramp aan het worden is.

"Wanneer de minister van Volksgezondheid aankondigt dat we bereid zijn vaccins te leveren aan arme landen, zou hij eerst een blik moeten werpen op de bedreigde bevolking van Sistan en Baluchestan," aldus het parlementslid.

"In de provincie Sistan en Baluchestan breidt de tragedie zich gevaarlijk uit. Als de omstandigheden niet worden aangepakt, zal dit leiden tot een groot dilemma," zei Saeedi in de parlementsvergadering.

Het parlementslid zei ook dat 10 districten in de provincie Sistan en Baluchestan geen ziekenhuizen hebben, en dat de mensen meer dan 100 kilometer moeten reizen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Dit terwijl Saeed Namaki, de Iraanse minister van Volksgezondheid, op 29 juni verklaarde dat "Iran het enige land ter wereld is waar patiënten tijdens de COVID-19-pandemie niet in de rij voor een ziekenhuisopname hebben gestaan".

Naast de COVID-19-pandemie kampt de zuidoostelijke provincie ook nog met watertekort sinds het begin van het hete zomerseizoen. Het parlementslid van de provincie Saravan zei gisteren dat de meeste waterputten in de provincie Saravan zijn opgedroogd en dat de watervoorziening kritiek is geworden.

Sistan en Baluchestan, de verarmde provincie van Iran

De op een na grootste provincie van Iran, Sistan en Baluchestan, is volgens de Iraanse staatsmedia ook een van de armste.

In een rapport van augustus 2020 stond dat van de 20 regio's met het hoogste armoedecijfer in Iran, er 14 gelegen waren in de plattelandsgebieden van de provincie Sistan en Baluchistan, met armoedepercentages van 75-90%.

Het door de staat gerunde ILNA-nieuwsagentschap schreef in januari dat Sistan en Baluchistan 141.000 kinderen en tieners telde die verstoken waren van onderwijs, en dat deze cijfers sinds 2014 steeds terugkeren.

In augustus 2019 vertelde de directeur-generaal voor Vrouwen- en Gezinszaken van Sistan en Baluchestan aan het door de staat gerunde IRNA-nieuwsagentschap dat de provincie het op twee na hoogste aantal kindhuwelijken in Iran had.

In januari 2019 schreef het door de staat gerunde ISNA-nieuwsagentschap dat 12.000 kinderen in Sistan en Baluchistan aan ondervoeding leden, en dat dit drie keer meer was dan het gemiddelde in heel Iran.